Feestelijke heropening van ‘t Weetpunt was echt een feestje; met verrassingen!

Afgelopen zaterdag was het dus zo ver, het uur U. Waarop het vernieuwde Weetpunt officieel werd heropend. En eerlijk is eerlijk: na enkele toespraken en officiële handelingen voelt het anders om over de drempel naar binnen te stappen dan wanneer je gewoon een kijkje neemt.

DSC03435 DSC03436 DSC03437 DSC03438 DSC03439

In zijn rol als voorzitter van de SN&L-ZW hield Wim Los een korte toespraak. Enkele hoogwaardigheidsbekleders werden verwelkomd: Wethouder Jacqueline van Dongen van Zwijndrecht, wethouder Floor van de Velde uit Hendrik Ido Ambacht, Hans Bakker van de SHNV (en wie ik ook zag – onze oud beheerder Teun Griffioen).

DSC03442

DSC03443 DSC03444 DSC03445 DSC03446

Vanzelf ging de voorzitter even in op de ontstaansgeschiedenis (sinds 1989) van ‘t Weetpunt als gebouw en de functie die het inmiddels heeft: een informatiecentrum en bezoekerscentrum, vooral gericht op educatie over de natuur en over de mogelijkheden die het landschap in/van de Zwijndrechtse Waard daarvoor biedt. Het is ook de wekelijkse ontmoetingsruimte van de vrijwilligers van de Vereniging Arboretum Munnike Park, het mooiste park van Zwijndrecht (eigenlijk van de Zwijndrechtse Waard, maar met een vertegenwoordiger uit HIA er bij kon dat eigenlijk niet gezegd, haha!).

De bouw destijds was een initiatief van de gemeente Zwijndrecht, met hulp van veel vrijwilligers en sponsoren.  Na 27 jaar was het aan een renovatie toe. Het moest ook duurzamer worden. De ruimtelijke indeling werd ontoereikend, de technische installatie was verouderd en gevaarlijk, de keuken was versleten, de vloer had een opknapbeurt nodig en het geheel moest een bezoekersvriendelijke uitstraling krijgen, met ook plaats voor moderne hulpmiddelen. Dat is goed gelukt.

Vanuit ‘t Weetpunt worden programma’s voor de schoolkinderen gecoördineerd, maandelijks voor de Scharrelkids op woensdagen en zaterdagen, voor BSO kinderen, voor ouderen, voor bijzondere activiteiten als de Nacht van de Nacht, enfin. De lijst is lang. Het is ook vergaderruimte voor SN&L-ZW en de vele werkgroepen, voor de buurt- en wijkverenigingen, voor alle groepen die een relatie hebben met de natuur of die relatie wel willen aangaan. Vergeet niet de opleidingen voor schoolgidsen die afgelopen jaar alleen al weer 9 nieuwe schoolgidsen heeft opgeleverd. In het komende schooljaar worden door de hele Zwijndrechtse Waard weer 1700 kinderen uit Hendrik Ido Ambacht en 2700 uit Zwijndrecht/Heerjansdam de klas uit getrokken om buiten, in de natuur, les te krijgen over de natuur.

DSC03448 DSC03449

De verbouwing vond plaats onder leiding van Ron Stevense, die samen met Gerard van de Graaf, Sjaak Dubbeldam, Jan van de Net, Cees de Baat, Jaap Sluyter, Andries van der Ent, Harrie de With en Cees Roosendaal vele uren – belangeloos – aan het werk zijn geweest om er iets moois van te maken.

Mevr. Jacqueline van Dongen vereerde de Stichting met een officiële opening: het beveiligingsluik moest omhoog, een slinger doorgeknipt en de deur van het slot, en jawel, ta ta ta !!! De heropening was een feit. De oh’s en ah’s waren niet van de lucht.

DSC03450

Ron Stevense lichtte binnen een en ander nog eens toe met getallen: het aantal mailtjes over de verbouwing rees de pan uit, de honderden meters elektra kabel die werden gebruikt, de honderden artikelen, van groot naar klein die naar binnen werden gedragen, de ettelijke autoritten naar de milieustraat om oude troep weg te brengen, de vele contacten met leveranciers van de spullen…. Ron zal het in de loop van de tijd al vaker hebben gezegd, maar nu kon hij in het openbaar zijn dankbaarheid en waardering voor de werkers nog eens uitspreken. Bloemen en applaus waren hun deel.

DSC03451 DSC03452         DSC03453 DSC03454

Maar…… Opeens kwam mevr. van Dongen weer in beeld, nu als loco burgemeester met een heuse ketting. Het college van B&W van Zwijndrecht was unaniem tot de slotsom gekomen dat Ron Stevense een eerbetoon had verdiend: hij kreeg de Zwijndrechtse Heugel opgespeld. Die is er niet zo maar voor de eerste de beste! En zoals dat dan hoort: hij was er zichtbaar verlegen mee en zijn echtgenote reageerde verrast en opgetogen. Heel leuk. Aan het applaus te meten werd dit eerbetoon aan Ron door alle aanwezigen zeer gewaardeerd. Na de felicitaties was er ruim tijd om alle vernieuwingen en verfraaiingen en verbeteringen nog eens goed te bekijken (klik hier voor de hele speech van de wethouder)

DSC03455 DSC03456 DSC03457      DSC03458 b    Coat_of_arms_of_Zwijndrecht_(Netherlands)DSC03458

De organisatoren van deze feestelijke middag, m.n. Harrie de With en Cees de Baat, zaten nadat de meeste mensen weer op huis aan waren, tevreden nog wat na te praten. Prima!

logo_SNLZW scherp

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsberichten. Bookmark de permalink.