SN&LZW en SHNV sluiten zich van harte aan bij de Statiegeld Alliantie

De Stichting Natuur & Landschap Zwijndrechtse Waard
en
de Stichting Hooge Nesse Veerplaat
uit Zwijndrecht sluiten zich van harte aan bij Statiegeldalliantie.

 

LOGO SHNVkopie logo_SNLZW scherp

Gemeenten, organisaties, verenigingen en bedrijven verenigen zich in de Statiegeldalliantie. Gezamenlijk roepen zij de Nederlandse regering op in 2018 het statiegeldsysteem uit te breiden naar statiegeld op blikjes en alle grote én kleine PET-flessen. De stichting Hooge Nesse/ Veerplaat en de SN&LZW staan hier achter en sluiten zich aan bij de alliantie.

Jaarlijks gaan er in Nederland 1,5 miljard PET-flessen en 1,8 miljard blikjes als drankverpakking over de toonbank. Een flink aantal flessen en blikjes belandt op straat. Plastic flesjes en blikjes zijn op dit moment verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van het zwerfafval. Veel inwoners storen zich aan zwerfafval. Daarnaast veroorzaken flesjes en blikjes dierenleed. Dieren worden ziek als plastic in hun voedsel terecht komt en in de zee brengt plastic grote schade aan vissen en vogels.

“We willen een oplossing en het invoeren van statiegeld op kleine flessen is een belangrijke eerste stap. Statiegeld beweegt mensen ertoe om hun lege flesjes en blikjes in te leveren. Daardoor komt er onder andere minder afval terecht op straat en voorkomen we schade aan dieren en de natuur. De gemeente Zwijndrecht steunt de alliantie van harte”,  aldus wethouder Jacqueline van Dongen (Duurzaamheid,  gemeente Zwijndrecht).

De stichtingen onderschrijven volmondig dit standpunt.

Sinds lange tijd zien we met lede ogen aan, hoe in ons ‘eigen gebied’, de omgeving in de Zwijndrechtse Waard, mensen uiterst nonchalant omgaan met afval van blikjes en kleine plastic flesjes.

Door ons aan te melden, hopen we op een omslag in het denken over deze kwestie.

Vriendelijke groeten,
Jacques Rozendaal, webredactie SN&LZW, secr. SHNV, 0786128527
Cees Roosendaal, secretaris SN&LZW,
Wim Los, voorz. SN&LZW,
Hans Bakker, voorz. SHNV

Meer info op www.statiegeldalliantie.org

www.natuur-zw.nl 
web-redactie@natuur-zw.nl
www.hoogenesse.nl/ 
www.facebook.com/hoogenesse/

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsberichten. Bookmark de permalink.