nieuwsbrief no 18 en no 19 van de Werkgroep Flora & Fauna Zwijndrechtse Waard

nieuwsbrief 2018 no 18 Ron Stevense      nieuwsbrief 2018 no 19 Ron Stevense

Ze zijn er weer: de  a l l e r n i e u w s t e  nieuwsbrieven van de Werkgroep Flora & Fauna Zwijndrechtse Waard. De   A C H T T I E N D E   en N E G E N T I E N D E van dit jaar. Ron Stevense stelde die weer samen. Lees hier alvast zijn laatste columns:

18:
Soms erger je je weleens aan zogenaamde natuurfotografen. Waarom? Ik heb zelf kunnen waarnemen, dat hele gebieden vertrapt werden om met alle geweld vlinders te kunnen fotograferen. Hebben deze mensen nooit van de natuurfotografen code gehoord?

De natuur is erg dor en droog door het zonnige weer van de afgelopen weken. Wees voorzichtig: een klein foutje kan een natuur brand veroorzaken. Ook in onze omgeving en wees zelf de extra ogen en meld als het fout gaat.

De laatste excursie was er wel één met bijzondere waarneming en wel die van een slangenarend. Zelf had ik deze nog nooit eerder gezien in Nederland. Ook zagen we hoe de
ouders van de visarend hun jonge voederen. Het was een geslaagde avond.

Met Henny een rondje gemaakt langs alle (nieuwe) torenvalk kasten. Er bleek dat er één bezet was. Wel hebben we kunnen aankaarten bij een boer om ook een kerkuilen
kast te plaatsen.

Het probleem is de aanpassing van het gebouw maar deze had er wel oren naar. Ook kunnen we vermoedelijk een buitenkast plaatsen voor een kerkuil. Langzaam maar zeker hopen we meer eigenaren te overtuigen om een kast op hun terrein te accepteren.

19:
Vorige keer meldde ik dat er één torenvalk kast was die we als werkgroep geplaatst hebben, bezet was. Het blijkt dat het er twee waren. Toch een goed gevoel dat steeds meer kasten gebruikt worden door de torenvalken.

Het meest besproken onderwerp is nu het weer. Temperaturen boven de dertig graden, langdurige droogte, hebben ook invloed op onze omgeving. In het bos-gedeelte van de Hooge Nesse is het bladerdak van de bomen al aan het uitvallen. We zijn nieuwsgierig wat de gevolgen zij voor de natuur nu en in de toekomst.

In het vleermuizenverblijf hangen tijdens de avond een tiental atalanta’s aan de muur en plafond. Ook verschillende andere insecten zoeken daar hun onderkomen. Binnenkort gaan we er wat meer “spleten” maken met straatstenen waar tussen vleermuizen kunnen schuilen.

Let op i.v.m. met de warmte beginnen we as zaterdag om 8.00 op de Hooge Nesse

m.a.w.: Opnieuw ‘tig’ pagina’s met wetenswaardigheden die natuurliefhebbers in de Zwijndrechtse Waard kunnen interesseren. Klik op de afbeeldingen om die laatste helemaal te lezen.  hierboven / hieronder.

ook interessant:
de agenda van de werkgroep Flora & Fauna Zwijndrechtse Waard
en vanaf april 2018:
de agenda van de werkgroep Flora & Fauna – ZW voor het WAALPAD.

Oudere nieuwsbrieven lezen? Klik dan hier. 

nieuwsbrief 2018 no 18 Ron Stevense nieuwsbrief 2018 no 19 Ron Stevense

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsberichten. Bookmark de permalink.