Groeten uit Esbeek

Hallo luitjes, hier de  “oogst” van anderhalf uur struinen bij Esbeek. Er is een fraaie – pas de eerste keer dat ik deze zag – rups bij. Die zit op helmkruid. Vermoedelijk knopig helmkruid. Een groet voor jullie allemaal. Verrassende beestjes… en zit de inbox al aardig vol, kun je ze zo weer figuurlijk laten vliegen (ik bedoel natuurlijk letterlijk deleten!)

tot ziens, Bruin Moes (onze huisleverancier van insecten afbeeldingen)

IMG_0798

                        “blauwtjes” vormen een grote groep tamelijk kleine vlinders. Lastig te determineren. Als mensen een vlindergids openslaan bij de blauwtjes en pagina na pagina doorbladeren worden ze soms moedeloos. “Daar kom ik nooit uit! Al die blauwe blauwtjes.” Deze dik gedrukte zinnen komen uit een publicatie van de vlinderstichting. 

Gelukkig is er één onmiskenbaar: het zo genoemde groentje. Laat het duidelijk zijn: deze hoort inderdaad tot de blauwtjes ook al is deze groen. Net als bij veel andere blauwtjes vallen de zwart-witte pootjes en de antennes op. 

Het blauwtje is waarschijnlijk een mannetje Icarus blauwtje. Maar zekerheid heb je pas als je ook de onderkant van de vleugels goed in beeld heb…..

IMG_0796 IMG_0787

Hierboven geen echte wesp, want geen wespentaille! Maar een ‘helmkruid-bladwesp’. Bladwespen worden ook wel zaagwespen genoemd.

IMG_0772

Rups van de helmkruidvlinder of Cucullia srophulariae.
Deze rups lijkt sprekend op de eveneens vrij zeldzame Cucullia verbasci of kuifvlinderrups. 

IMG_0762 IMG_0760

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsberichten. Bookmark de permalink.