Nieuwsbrieven no 19 en 20 Werkgroep Flora & Fauna Zwijndrechtse Waard

nieuwsbrief 2019 no19 Ron Stevense            nieuwsbrief 2019 no 20 Ron Stevense

Ze zijn er weer: de  a l l e r n i e u w s t e  nieuwsbrieven van de Werkgroep Flora & Fauna Zwijndrechtse Waard. De  N E G E N T I E N D E  en T W I N T I G S T E al weer van dit jaar! Ron Stevense stelde die – zoals gebruikelijk – samen. Lees hier alvast zijn laatste columns:

Column bij nieuwsbrief 19

Nachtvlindertelling was succesvol; een samenvatting verderop in nieuwsbrf. 19.

Voor dit jaar zal er nog een food-walk georganiseerd worden, daarna gaan we de plannen voor volgend jaar maken waarbij het de bedoeling is diverse soorten food-walks te kunnen presenteren en ook twee voor kinderen. Die plannen worden nog verder uitgewerkt.

Het was even spannend: vuur op de Hooge Nesse maar de groep ging na een gesprek gauw weg.

Op het ogenblik zijn er wel erg veel aanvragen van imkers om kasten te mogen plaatsen en het blijkt dat landelijk er dit jaar meer dan duizend imkers zijn bijgekomen. We hopen dat het evenwicht met de wilde soorten niet in het gedrang komt al zijn er gebieden waar de honingbij de overhand heeft.

Ook zijn we druk bezig om een Arbo boek te maken voor de Hooge Nesse. We willen meer op papier over de veiligheid vastleggen. De bestaande regels van het groeiboek voorzien niet in alle omstandigheden. Vandaar de noodzaak.

Column bij nieuwsbrief 20

Het onderwerp waar iedereen over begint, is natuurlijk de warmterecords die worden gebroken en dat werken eigenlijk ongezond is. Maar zaterdag toch een werkdag, alleen we beginnen om 8.00 en we hebben de temperatuur vast verlaagd.

In de Zwijndrechtse watergangen waar de nijlganzen het prima naar hun zin hebben. Sommige paren hebben al 3x kuikens voor gebracht en de overbevolking van deze soort is aanstaande.

Op de Hoge Nesse zijn we bezig om een ‘minder-validen-pad’ te maken. Een gedeelte van de route wordt geschikt gemaakt voor een wandeling.

Ook nu weer heeft het “inbreek-vernielers team” op de Hooge Nesse zich weer laten gelden. Nu zijn de camera’s allemaal vernieuwd (vernield?) met de bedoeling o……

Het blijft belangrijk om verdachte situaties te blijven melden om er hopelijk eens een eind aan te maken.

Dat elk seizoen zijn eigen plantengroei heeft, is wel bekend. Dus dachten we weer een Food Walk te organiseren in september. Dan zullen weer andere eetbare planten en vruchten te vinden zijn. Interessant om eens mee te gaan. Meldt u zich dan aan!

m.a.w.:

Opnieuw ‘tig’ pagina’s met wetenswaardigheden die natuurliefhebbers in de Zwijndrechtse Waard kunnen interesseren. Klik op de afbeeldingen om die laatsten helemaal te lezen.  (hierboven / hieronder).

ook interessant:
de agenda van de werkgroep Flora & Fauna Zwijndrechtse Waard
zowel voor de Hooge Nesse Veerplaat als voor het Waalpad.

Oudere nieuwsbrieven lezen? Klik dan hier. 

nieuwsbrief 2019 no19 Ron Stevense    nieuwsbrief 2019 no 20 Ron Stevense

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsberichten. Bookmark de permalink.