Nieuwsbrief no 22 Werkgroep Flora & Fauna Zwijndrechtse Waard

nieuwsbrief 2019 no 22 Ron Stevense

Hij is er weer: de  a l l e r n i e u w s t e  nieuwsbrief van de Werkgroep Flora & Fauna Zwijndrechtse Waard. De  T W E E E N T W I N T I G S T E  al weer van dit jaar! Ron Stevense stelde die – zoals gebruikelijk – samen. Lees hier alvast zijn laatste column:

“Over de Argusvlinder wordt in een artikel door Cornelis Fokker beschreven, waarom hij in de Zwijndrechtse Waard verdwijnt! Op de Hooge Nesse hadden we tot twee jaar geleden nog een kleine populatie, maar nu is er niets meer.

Als we oorzaken noemen, blijft het gissen; we hebben het beheer niet veranderd in dat gebied. De Vlinderstichting noemt wel een oorzaak die meespeelt en dat is het stikstof
probleem. In de omliggende landbouw- en grasgronden wordt veel mest gebruikt en ook is de autodruk erg groot in de Zwijndrechtse waard. Dit is ook merkbaar in de plantengroei op de Hooge Nesse.

Soms kan een kleine tuin wonderen verrichten doordat er een pruimenboom staat. Dit is in mijn tuin het geval. Vele vlinders en insecten komen op de vruchten af en doen zich
te goed aan deze vrucht. Inmiddels ook een hoekje gemaakt met (rottend) fruit, wat ook veel gasten lokt. Kauwen pikken de vruchten aan en kraaien nemen zelfs de hele pruim mee.

Komende weken diverse bijeenkomsten met o.a. de gemeente om te kijken of we, wat we in het verleden aan advieswerk verrichtten, weer op kunnen pakken.
Het moet mogelijk zijn om als natuur-stichting meer betrokken te zijn bij het plaatselijk beheer.”

m.a.w.:

Opnieuw ‘tig’ pagina’s met wetenswaardigheden die natuurliefhebbers in de Zwijndrechtse Waard kunnen interesseren. Klik op de afbeeldingen om die laatste helemaal te lezen.  (boven / onder).

ook interessant:
de agenda van de werkgroep Flora & Fauna Zwijndrechtse Waard
zowel voor de Hooge Nesse Veerplaat als voor het Waalpad.

Oudere nieuwsbrieven lezen? Klik dan hier. 

nieuwsbrief 2019 no 22 Ron Stevense

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsberichten. Bookmark de permalink.