BLIJE BIJEN BOMMEN MAKEN

logo_SNLZW scherp IVN Logo met naam

In maart zijn de schoolgidsen enthousiast van start gegaan om de jeugd in de natuur te ontvangen. De jeugd zelf laten groeien en bloeien door het laten ervaren van de leuke kanten van de natuur.

“De jeugd laten bloeien en groeien buiten” – Helaas door het nare virus zitten alle kinderen thuis en kunnen de schoolgidsen niet aan de slag om ze op de mooie natuur te wijzen. Om toch een steentje bij te dragen aan de natuur, is hier voor allemaal een recept om een

 “Blije bijen bom te maken”

 Maak de blije bijen bom samen met je lieve mensen om je heen, strooi hem uit in de natuur. Mag je niet naar buiten, geef het in een bakje een plekje in het raamkozijn, of gooi hem uit het raam de natuur in. 

Nou ja, het is wel handig om een plekje te zoeken waar de zaadjes kunnen uitkomen, zonder dat ijverige mensen het zogenaamde onkruid willen weg schoffelen. Maar als het lukt… ja dan… staat deze zomer de hele Zwijndrechtse Waard – of de streek waar je woont – in bloei. Een mooie herinnering aan deze moeilijke maanden.

Hieronder het recept.

BLIJE BIJEN BOMMEN MAKEN

zaadbom 1

Hiermee kunnen we de bij een handje helpen. Het zijn kleine balletjes vol met bloemenzaad die je ergens neer kunt gooien of laten vallen op plekken waarvan jij denkt dat er wel wat meer bloemen mogen bloeien. Daar zijn bijen en hommels ook vast blij mee. Misschien kun je de buurt wat opvrolijken met deze ‘bommen’.
Wat heb je nodig voor ongeveer 10 bloembommen?

  • 2 lepels klei
  • 3 lepels potgrond
  • 1 lepel chili poeder
  • 1 lepel zaadjes
  • een klein beetje water

Mengen maar.

 zaadbom 2 Stap 1:
Roer alle droge ingrediënten door elkaar in de kom.
 zaadbom 3 Stap 2:
Voeg dan langzaam druppelsgewijs water toe. Blijf roeren tot je merkt dat je mengsel aan elkaar blijft plakken. Maak het niet te nat.
 zaadbom 4 Stap 3:
vorm van je mengsel balletjes van ongeveer 3 cm doorsnede. Je kunt de balletjes daarna nog een beetje afplatten (platter maken).
 zaadbom 5 Stap 4:
bewaar de balletjes in een lege eierdoos, dan kunnen ze nog een beetje drogen. Na 3 dagen is het zo ver: droog! Bewaar ze niet te lang, het kan zijn dat de zaadjes dan niet zo goed uit komen

Klei vinden: lastig misschien, maar in de meeste plantsoenen kun je wel een paar bonken vinden.
Potgrond: die is meestal wel ergens in voorraad. Je ouders of buren hebben vast wel ergens een zakje staan.
Chili poeder: is nodig om te zorgen dat vogels de zaadjes NIET oppikken. Vogels houden niet van chilipoeder, ze gaan er van niesen.
Zaadjes: die zul je moeten kopen. Bij Intratuin wellicht? Of bij de Action? Zoek naar zaadjes van bijen vriendelijke bloemen.

Graag tot ziens, de Schoolgidsen werkgroep van de SN& L-ZW

bijen in nood 1

Wilde bijen en andere insecten vinden het heerlijk om een beschutte plek te hebben.
🐝 Helaas is meer dan de helft van de 358 Nederlandse bijensoorten bedreigd. Een insectenhotel is ideaal om ze een handje te helpen én hartstikke leuk om zelf te maken!

Deel jouw hotel met #groenomtedoen en bekijk de instructie:

https://bit.ly/2vK3NeH Nederland Zoemt Landschappen NL Naturalis Natuur & Milieu 

Dit bericht is geplaatst in jeugd in schoolverband, Nieuwsberichten, NME, Woensdagmiddag activiteit, Zaterdagmiddag activiteit. Bookmark de permalink.