Nacht van de nacht, natuurwandeling; op zoek naar Vleermuizen met bat

Wanneer:
28 oktober 2017 @ 19:30 – 20:30
2017-10-28T19:30:00+00:00
2017-10-28T20:30:00+00:00
Waar:
't Weetpunt
Develpad 169
3335 AR Zwijndrecht
Nederland

logo_SNLZW scherplogo_vwg
Nachtwandeling met Ron Stevense.

21:30 – 22:30
Natuurwandeling in het donker, op zoek naar vleermuizen en uilen op de Hooge Nesse. Deze wandeling is onderdeel van het programma i.v.m. de Nacht van de Nacht in ‘t Weetpunt. Start bij ‘t Weetpunt.

Nota Bene: Belangstellenden die alleen mee willen met de Vleermuizenwandeling wordt vriendelijk verzocht even buiten te wachten totdat de presentatie over Sterrenkunde is afgelopen. U begrijpt dat het bijzonder storend is als er dan in en uitgelopen wordt. 

vleermuis chauve-sou-69

Op de rand van de Hooge Nesse komt een vleermuizenverblijf en oeverzwaluwenwand. De Stichting Hooge Nesse / Veerplaat en het Natuur- & Recreatieschap IJsselmonde werken hier samen aan. De Hooge Nesse is een open en nog jong terrein; hierdoor zijn er maar weinig of geen dikke bomen met holtes waar vleermuizen kunnen nestelen of overwinteren. Een winteronderkomen is door de weinige of nog te jonge bomen nog niet aanwezig.

In de directe omgeving zijn wel vleermuizen, dus willen het Natuur- & Recreatieschap IJsselmonde en Stichting Hooge Nesse wel graag de mogelijkheid creëren voor een overwintering- en broedplaats voor vleermuizen. Dit is op twee manieren gedaan. Op de Hooge Nesse staan twee palen waar vleermuizen hun jongen kunnen grootbrengen. Er komt nu ook het in aanbouw zijnde vleermuizenverblijf bij dat door een vaste, geschikte temperatuur als winteronderkomen kan dienen. Vleermuizen houden een winterslaap en hebben een liefst constante temperatuur nodig. De voorkant wordt gebruikt als oeverzwaluwenwand – een unieke combinatie.

Het is moeilijk te voorspellen wanneer vleermuizen en zwaluwen hun weg naar de Hooge Nesse zullen vinden. De ervaring leert dat vleermuizen tussen de één en drie jaar reageren op een nieuw onderkomen. Dit geldt eigenlijk ook voor oeverzwaluwen, al kunnen die al volgend voorjaar snel tot nestelen komen.

Meer lezen? Klik dan hier of op onderstaande afbeelding. De nieuwsbrief van Ron lezen kan natuurlijk ook.

winnaar nacht van de nacht IMG_2611

nacht van de nacht 1

 

 

 

Bookmark de permalink.