Vereniging Arboretum Munnike Park

image004 logo VAMP sp

De serviceclub ‘Juniorkamer Zwijndrecht’ stelde in 1986 aan het gemeentebestuur voor om een strook tussen de nieuwbouwwijk Oudelands-Ambacht en de Devel te bestemmen als park, dat door de burgerij zelf zou kunnen worden ingericht en onderhouden. Een medewerker van de Landbouw Universiteit Wageningen, dhr. J.Kirch nam – als studieobject – op zich een schetsontwerp van dit park te maken. De gemeente verwerkte dit ontwerp tot een uitvoeringsplan. De begeleiding van het plan, in gang gezet door de “Juniorkamer Zwijndrecht”, werd in 1988 overgenomen door een burgerwerkgroep. Hieruit is de Vereniging Arboretum Munnike Park ontstaan.

DSC08146

De Vereniging Arboretum Munnike Park is een vrijwilligersorganisatie. Dankzij de inzet en deskundigheid van vele vrijwilligers heeft het Arboretum een enorme meerwaarde voor de gemeente Zwijndrecht gekregen! Dit project, arboretum het “Munnike Park”, is + 6 ha. groot. In de loop der jaren is onze vrijwilligersvereniging uitgegroeid tot een ledenaantal van 45 mannen en vrouwen in de leeftijd van 17 tot 85 (!) jaar. Deze mensen werken geheel belangeloos ongeveer 3 tot 6 uur per week. Voor velen is het werken buiten en de gezellige koffiepauze in het informatiecentrum ‘t Weetpunt een sociaal gebeuren. Iedereen kent elkaar en er worden vele ideeën over en weer uitgewisseld. Als tegenprestatie worden zij één maal per jaar uitgenodigd voor een dagje uit.

cropped-DSC03019.jpg

Taken:

 • Schoonhouden van de borders van onkruid en afval.
 • Aanplanten en vervangen van struiken, vaste planten en bollen.
 • Het snoeien van de struiken en de bomen.
 • Bijhouden van het rosarium dat diverse soorten rozen bevat.
 • Vervangen en uitbreiden van ons bomenbestand.
 • Onderhoud van het natuur-leer-pad.
 • Verzorging van pr en rondleidingen.

cropped-DSC03707.jpg

Doelstellingen van het beheer t.a.v. het Munnike Park:

 • Het in standhouden en waar mogelijk verbeteren van een educatief en decoratief arboretum, d.w.z. van bomen uit de families Fagaceae, Betulaceae en Leguminosea aangevuld met decoratieve bloem- en bes-dragende heesters en bijzondere bomen. 
 • Het bieden van vrijwilligerswerk aan de bewoners van de Zwijndrechtse Waard, die zich willen inzetten om het park verder te verfraaien en het onderhoudsniveau op een hoog peil te houden. 
 • De gerealiseerde groengebieden zullen een zodanige uitwendige structuur moeten krijgen, dat een geleidelijke overgang van de buitengebieden tot in het woonmilieu ontstaat. 
 • Het geven van informatie over flora en fauna in het Arboretum aan het publiek. 
 • Het bieden van gelegenheid tot dag-recreatief gebruik. 
 • Het bevorderen van de ontwikkeling van plekken met stinsenplanten. 
 • Het voeren van een zo voordelig mogelijke exploitatie gericht op en mits niet nadelig voor de voorgaande doelstellingen.

cropped-DSC03724.jpg

“Meerwaarde! Wat levert vrijwillige inzet u op?”

 • Een fijne werkkring van enthousiaste mensen, die met veel plezier en zorg een prachtig bomenpark creëren, waar iedere Zwijndrechtenaar trots op mag zijn. 
 • Door enthousiasme van bestuur en de prettige groep mensen die achter hen staan, die zich volledig inzetten, zonder één enkele vergoeding, een prachtig stukje natuur en recreatie voor de bevolking te maken. 
 • Voor de gemeente een stimulans om groenbeheer in wijken met meer vrijwilligersprojecten te starten. 
 • Jong en oud samen zien genieten van een prachtig stukje natuur. Een gelegenheid voor bruidsparen om romantische shots te maken. 
 • Een park waar de mensen met plezier in kunnen wandelen en genieten van de enorme variatie en pracht die de natuur ons geeft in het plantenrijk en waar wij als vereniging zoveel mogelijk informatie over geven.

cropped-bloeiwijze-dotterbloem.jpg

Gezocht….

De Vereniging bestond in 2014 25 jaar! Sinds 1989….. verder lezen…..

klik op de afbeelding voor een fotoverslag van 5 juli 2014

Onze nieuwe munnnik

DIGITAAL BOMENBOEK. De rechtgeaarde bomenliefhebber wil graag van alles over bomen weten: hoe hoog en oud kunnen ze worden, wanneer bloeien ze en dragen ze vruchten, wat zijn hun kenmerken en eigenschappen, is het een benuttingsboom of meer een sierboom, wat is de beste groeiplaats, en ga zo maar door.

Boomkwekerij van der Berk Bomen heeft een knoert van een bomenboek gemaakt, waar van alles en nog wat in staat over de vele soorten bomen die zij leveren. Gelukkig is dat boek met al die informatie ook digitaal beschikbaar voor u en mij en talloze anderen:

http://www.vdberk.nl/bomenboek/zoeken

Dat spaart heel wat bomen… Het fijne is dat je zowel de Nederlandse als de Latijnse naam van de boom waar je meer over wilt weten in het zoekvak kunt typen. Probeer het maar eens. bron Nieuwsbrief Natuurvereniging IJsselmonde