Februari in het Arboretum Munnike Park

Een lange vorstperiode met sneeuw en soms een ijzige, krachtige wind, maar ook zacht met temperaturen die beter zouden passen bij het voorjaar. Zo kan het weer in januari 2013 getypeerd worden. Het was een koude maand, maar niet extreem koud en er waren enkele opvallend zachte dagen. 

Januari 2013 was met een gemiddelde temperatuur van 2,0 graden in De Bilt koud. Normaal is 3,1 graden het gemiddelde. Op 10 januari begon een lange vorstperiode van zeventien dagen waarbij sneeuw viel, maar ook ijzel en ijsregen. Een hogedrukgebied boven Scandinavië zorgde hierbij voor een noordelijke- en later oostelijke aanvoer van koude lucht.

Op 14 januari noteerde De Bilt de eerste ijsdag (maximumtemperatuur onder het vriespunt) van in totaal twaalf opeenvolgende ijsdagen. Normaal komen er in januari in De Bilt drie ijsdagen voor. De laagste temperatuur werd gemeten op KNMI-meetstation Herwijnen op 16 januari. Na een heldere nacht was het daar boven een vers sneeuwdek min 18,0 graden.

Ondanks deze lange koude periode waarbij de sneeuw lang bleef liggen, was het geen officiële koudegolf. Daarvoor zijn er in De Bilt minimaal vijf ijsdagen met drie dagen strenge vorst nodig. In De Bilt dook het kwik echter maar twee dagen onder de min 10 graden. Wolken temperden namelijk vaak de nachtelijke afkoeling. Meer lezen over het weer in januari 2013 volgens het KNMI? Klik hier

Je zou denken dat de knoppen aan bomen en struiken het dan ook wel zwaar te verduren zouden hebben. Nou, daar sta je versteld van. Klik hier voor de (afdrukbare) pdf.

P1310803 P1310801 P1310796 P1310785
Foto’s J. Wieman