Maart in het Arboretum Munnike Park

Sneeuw en ijsdagen in maart
 

12 maart 2013 – Winters weer met vorst en sneeuw komt in Nederland vaker voor in maart omdat maart een overgangsmaand is van de winter naar de lente. Maar langdurige sneeuwval en ijsdagen midden maart is wel bijzonder te noemen.

sneeuwdek20130312 

Vooral het zuidoosten van Nederland heeft te maken gehad met langdurige sneeuwval. Op sommige plaatsen in met name Limburg leverde dat een sneeuwdek op van boven de 10 centimeter. De sterke wind zorgde ook voor sneeuwhopen van soms 1 meter hoog. Vanwege de langdurige sneeuwval – in Limburg meer dan 12 uur – heeft het KNMI maandagavond 11 maart een code oranje (extreem weer) afgegeven voor Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant.
Op maandag 11 maart was de temperatuur het hele etmaal in het hele land onder het vriespunt. Zo’n ijsdag zo laat in maart is bijzonder. Dat gebeurde voor het laatst in De Bilt in 1928 (11 maart) en in 1942 en 1947 (beide op 12 maart), sinds er metingen zijn. Winters weer met vorst en sneeuw komt in maart wel vaker voor. In 2005 viel er begin maart lokaal een halve meter sneeuw. Niet alleen Nederland heeft deze Maartse dagen te maken gehad met winterse kou en late sneeuwbuien. In België en het noorden van Frankrijk hebben langdurige sneeuwbuien voor een verkeersinfarct op de wegen gezorgd. Op sommige plekken stond het verkeer uren muurvast. Ook in Duitsland en Groot-Brittannië is de overlast groot door de sneeuwval.
Maar hoe zag het er uit in het Arboretum Munnike Park? Klik hier voor een afdrukbare pdf.