Drie inbraken in twee weken bij Hooge Nesse in Zwijndrecht: ‘Tijd voor beveiliging’

in Ad-Dordtenaar. PREMIUM

diefstal inbraak 06

Jan Huisman (links) en Ron Stevense van stichting De Hooge Nesse in Zwijndrecht bij de open gebrande container op hun bouwplaats. Het was de derde inbraak in twee weken. © Peter Koster

Drie inbraken in twee weken bij Hooge Nesse in Zwijndrecht: ‘Tijd voor beveiliging’

Vrijwilligers gemotiveerd houden en veel geld steken in beveiliging. Iets anders zit er niet op voor Jan Huisman en Ron Stevense uit Zwijndrecht. Voor de derde keer in twee weken tijd werd er ingebroken op de bouwplaats, waar het nieuwe natuurbezoekerscentrum Hooge Nesse verrijst.

Peter Koster 26-02-19, 16:33

Het complex aan de rand van de Veerplaat wordt opgebouwd door vrijwilligers en studenten. Die ontdekten maandagmorgen dat inbrekers weer grof toegeslagen hadden. Met de bouwkraan was eerst een container opgetild, waarna de container  aan de achterkant werd opengewerkt met een snijbrander. Daarbij ontstond brand in een stapel polystyreenplaten, die onbruikbaar werd. Aan de voorkant werd de container opengebroken om wat gereedschap weg te nemen. ,,Niet dat er nog veel lag’’, vertellen de twee bestuursleden’’, want het meeste hebben we na de twee vorige inbraken al ergens anders ondergebracht. Dat is niet handig, want het liefst heb je die spullen bij de hand, maar het kan niet anders.’’

Tjiftjaf

Even fleurt Stevense op als hij een tjiftjaf hoort in het jonge bos bij het toekomstige bezoekerscentrum: ,,De eerste van het seizoen.’’ Even verderop klappen enkele moeders stoeltjes uit, terwijl hun kinderen ravotten op een speelveld. ,,Daar doen we het voor’’, zegt Huisman.

Maar de aanblik van de vernielde container stemt triest: ,,Die container is van een sponsor.’’ De stichting is afhankelijk van liefdewerk en oud papier. Bij de bouw van het bezoekerscentrum kan de stichting elke cent goed gebruiken. ,,Maar we moeten het nu eerst uitgeven aan beveiliging.’’

Camera’s

Ze kijken al naar betere verlichting en camera’s. Dat heeft eerder bij ‘t Weetpunt, het andere natuurcentrum in Zwijndrecht, goed geholpen. En ze hopen zich aan te kunnen sluiten bij de collectieve beveiliging van industrieterrein De Geer, even verderop. ,,Het gaat niet alleen om het geld. Het is gewoon om moedeloos van te worden als je de boel iedere keer zo aantreft.’’

Verder kunnen ze weinig anders dan hopen dat voorbijgangers verdachte situaties direct aan de politie melden. Maar Stevense betwijfelt of extra ogen veel uithalen: ,,Er gebeuren hier al heel lang dingen die niet kloppen. Er zijn dixitoiletten gestolen en speeltoestellen vernield. ‘s Avonds hangen hier mensen rond, die hier niet horen. Nu kom ik hier ‘s avonds zelf wel voor vleermuizenexcursies. Maar dan zijn al die mensen netjes aan het voetballen.’’

Het bezoekerscentrum moet een uitvalsbasis voor natuurtochten worden. Het wordt geheel opgebouwd uit sloopmaterialen en voorziet straks in eigen energie.

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsberichten. Bookmark de permalink.