terugblik op de Duurzaamheidsmarkt van 12 oktober ’19 in WC Walburg. Klik op een afbeelding voor de volledige versie

stadsnieuws 01

Stichting Natuur & Landschap – Zwijndrechtse Waard, samen met de gemeente Zwijndrecht, organiseerde voor de achtste keer de Duurzaamheidsmarkt. In het hele land vonden die week activiteiten plaats om Duurzaamheid onder de aandacht van de mensen te brengen. Ook in Zwijndrecht.

Bij de voorbereidingen hoorden ook persberichten in de plaatselijke kranten en de gemeente had in de week vooraf er een hele pagina in Stadsnieuws aan gewijd. (Als u deze terugblik digitaal leest, kunt u klikken op de bovenste afbeelding.) In het winkelcentrum Walburg konden we bij de ingangen posters kwijt om de aandacht van het publiek te trekken.

poster-duurzaamheidsmarkt DEF-klein                                     poster DVDD deelnemers lijst 2019kopie

Uiteindelijk waren er 22 deelnemers. Die werden tegen 10 uur toegesproken door de voorzitter van SN&L-ZW, de heer Los en daarna door wethouder Jacqueline van Dongen. Behalve de praktische zaken kregen de deelnemers een hart onder de riem: 

‘duurzaamheid gaat ons allemaal aan en er valt nog veel te wensen, ook in Zwijndrecht’.

Wim Los: “Dank voor de samenwerking vanuit het gemeentehuis: de afdelingen NME, Communicatie, Griffie Energie & Milieu en Ruimtelijke Ontwikkeling”. Dit gold eveneens voor de medewerking van WC Walburg, zowel het beheer als de winkeliers en Grand Bras als steunpunt voor ons natje en droogje.

Bijna ten overvloede, want vanzelfsprekend! – de waardering voor de deelnemers!

Ondanks tevredenheid had de voorzitter nog wel een paar wensen.

  • Volgend jaar valt de Dag van de Duurzaamheid precies op een zaterdag: de 10de van de 10de Daar moeten we toch iets speciaals van maken. Noteer de datum alvast.
  • Graag zien we meer politieke partijen. Duurzaamheid gat ons allen aan.
  • Het zou fantastisch zijn als ook het onderwijsleven en de woningbouwcorporaties volgend jaar met ons mee doen. Samen bereiken we meer en kunnen we inwoners inspireren op het gebied van duurzaamheid!
  • De gewone man of vrouw, de afvalrapers, de wijkcoördinatoren – verdienen meer aandacht.

Hij besloot zijn korte speech met het aanhalen van twee krantenartikelen. Als 1ste de bijlage van Trouw omtrent de Dag van de Duurzaamheid: de Duurzame 100. Op nummer 1 Zwerfinator Dirk Groot. Een bijlage met tientallen ideeën om Duurzaamheid te bevorderen. Als 2de een artikel uit het AD met als titel

‘Schrikken voor wethouder Van Dongen: Zwijndrecht is niet duurzaam’

“Mevr. van Dongen, wethouder met Duurzaamheid in het takenpakket: laat u niet gek maken door het AD: Zwijndrecht kent veel mooie projecten en acties op het terrein van de duurzaamheid en wij zijn blij met uw support hierbij!”

PA122367 PA122370

Wethouder mevr. Jacqueline van Dongen: “Het is wel logisch dat Zwijndrecht minder goed scoort”. “Het OCD neemt immers een bont scala aan gegevens mee, waardoor het begrip duurzaamheid wel heel breed wordt. Zo worden ook het welzijn van inwoners en bedrijven meegenomen. ,,Duurzaamheid moet wel betaald worden”, zo verklaart Jan Schalk van het Onderzoekscentrum Drechtsteden die keuze.

Door die brede keuze weegt bijvoorbeeld ook het flinke aanbod aan oudere, goedkope, energie-slurpende huizen mee. De gemeente kijkt met de woningstichtingen naar mogelijkheden tot vernieuwing, maar die zijn niet van de ene dag op de andere dag gerealiseerd. Waar het kan, onderneemt Zwijndrecht wel actie.

  • Zo zijn we bezig met de aanleg van een bijenvriendelijk lint door de gemeente.
  • Paradepaardje moet de nieuwe parkeerplaats van winkelcentrum Walburg worden. Met hergebruik van bestrating, desnoods als waterdoorlatend funderingspuin, waterdoorlatende stenen, fietsparkeerplaatsen bij elke ingang en meer van dat soort zaken, denkt de gemeente een flinke slag te maken:

,,Maar ik heb geen idee hoe je dat straks in deze cijfers terugziet.” De index, te vinden op gdindex.nl, is wat haar betreft echter geen wedstrijd wie de groenste van het land is:

,,Het gaat er om dat je als gemeente snel kunt zien waar wat te verbeteren valt en in welke andere gemeente je daar ideeën voor op kunt doen.”

De gehele terugblik bekijken? Klik op één van de afbeeldingen….

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsberichten. Bookmark de permalink.