Nieuwsbrief 2020 no 15 ‘Werkgroep Flora & Fauna Zwijndrechtse Waard’

Dinsdagmorgen 17 november ’20 verschenen: de  a l l e r n i e u w s t e  nieuwsbrief van de Werkgroep Flora & Fauna Zwijndrechtse Waard. De V I J F T I E N D E van dit jaar al weer.
Ron Stevense stelde die – zoals gebruikelijk – samen. Lees hier alvast zijn laatste column: 

“In corona tijd is het zoeken naar informatie, vergaderingen zijn minimaal, vanwege de vele afgelastingen is er ook minder te melden dan gewoonlijk.

Maar corona heeft ook negatieve effecten op de natuur. Vuurwerk wordt nu in de natuurgebieden afgestoken, wat leidt tot veel verstoring onder de dieren. Ook het achterlaten van vuil en het storten ervan is een probleem. Waarom doet men dit? Het vuil is gratis af te leveren bij de gemeente en wij moeten kosten maken om het weer te verzamelen en te verwerken.

Positief nieuws is, dat het autarkisch gebouw op de Hooge Nesse bouwkundig klaar is. Dit betekent nog niet dat het volledig bruikbaar is, maar we zullen proberen vast te beginnen om een kleine expositie te maken. De verdere inrichting en bestemming heeft nog zijn tijd nodig en zal de officiële opening in het voorjaar zijn. Mede vanwege de corona maatregelen.

Waarom is op het pad blijven belangrijk en honden aan de lijn?
In sommige natuurgebieden mag je struinen, van de paden af. Maar in andere gebieden staan bijzondere planten, dieren en proberen we juist voor hen de rust te bewaren, bepaalde planten staan op de rode lijst en zijn kwetsbaar. Om dit soort planten en dieren te beschermen moet je op de paden blijven. Honden, al doen ze ‘geen kwaad’, jagen vogels en zoogdieren op waardoor deze geen rust vinden. Zo ook op de Hooge Nesse waar we natuur voorop hebben geplaatst. In tegenstelling tot de Veerplaat waar juist veel meer ruimte is waar natuur, sport en recreatie samengaan. Dus help ons de natuur wat eigen ruimte te geven.”

Opnieuw weer ‘tig’ pagina’s wetenswaardigheden die natuurliefhebbers in de Zwijndrechtse Waard kunnen interesseren.
Klik op de afbeeldingen om die laatste helemaal te lezen.  (boven / onder).
Nieuwsgierig naar de planning voor 2021? Klik dan hier

Oudere nieuwsbrieven lezen? Klik dan hier. 

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsberichten. Bookmark de permalink.