Nieuwsbrief Wetenswaard 02

Hierbij de tweede nieuwsbrief nieuwe stijl “Wetenswaard” van de SN&L-ZW, samengesteld door Ron Stevense. Klik hier of op een van de afbeeldingen om deze te openen. Lees hieronder alvast zijn column.

“In deze nieuwsbrief iets over het milieu, een eindeloos onderwerp en ik ben er niet deskundig genoeg in om te bepalen wat goed en slecht is, maar er is een probleem met ons milieu.
Soms dromen we van een oudhollands cultuurlandschap waar kleinschalige landbouw en natuur hand in hand gaan. Oudhollands ? Graslanden te herstellen. Is dat nog mogelijk. Er zijn in verschillende kleine projecten. Is het een droom of noodzaak?

Klimaattop.
Glasgow bewijst wel dat het niet goed gaat met het milieu, stikstof CO2, alles wordt ons om de oren gegooid. Opvallend is dat de burger erop wordt aangesproken maar de industrie veel buiten schot blijft. Wordt het niet tijd dat er echt wat gebeurt in Nederland ?

Stikstofproblematiek in Nederland
Zoals u wellicht wel weet, hebben we in Nederland te maken met een stikstofprobleem. In principe is stikstof op zichzelf geen probleem, want het is een gas dat overal om ons heen is. Ongeveer 78% van alle lucht om ons heen bestaat uit stikstof. De natuur kan niet zonder en wij ook niet. Samen met zuurstof of waterstof wordt stikstof omgezet in stikstofoxiden en ammoniak. Dit zogeheten reactieve stikstof is onmisbaar voor alle vormen van leven op aarde, maar het wordt schadelijk als er te veel van is. Sinds halverwege de vorige eeuw heeft de mens gezorgd voor een verdubbeling van de hoeveelheid reactieve stikstof in het milieu. Stikstof daalt neer met neerslag en heeft verschillende bronnen, zoals industrie, verkeer en landbouw.

Dus praat niet zoveel, maar werk eraan!”

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsberichten. Bookmark de permalink.