Het Munnikepark verschoot van kleur op zondagmiddag 14 november, vervolg op 27 maart

Het Weetpunt was dan wel gesloten, maar IVN wandelingen gaan altijd door. Dus gingen 2 enthousiaste IVN gidsen met 9 actieve deelnemers samen op ontdekkingstocht in het park.

De eerste verassing was de roze Cyclamen in bloei onder de Magnolia tegenover het Weetpunt.

Verderop kwamen we bij de Vaantjes- of Zakdoekjesboom met bijzondere vruchten. Één van de deelnemers peuterde met zijn zakmes de schil eraf en er kwam een perzikachtige pit te voorschijn.

Bij de Amberboom vroegen we ons af: Waarom verkleuren de bladeren van de bomen? Dit komt door kleurpigmenten: In het najaar wordt onder invloed van minder zonlicht, lagere temperaturen en planthormonen, minder bladgroen aangemaakt. Dit trekt zich dan terug uit het blad en wordt in de takken opgeslagen. Daarna komen de oranje, gele en rode kleurpigmenten tevoorschijn.

Een eindje verder vonden we de Pindakaasboom: we ontdekten dat als je het blad kneust, het naar pindakaas ruikt. De vruchtjes zijn juweeltjes met hun blauwe besjes in rode kelken.

foto May Verstappen 
Bij de volgende kruising waanden we ons in een tropisch regenwoud onder de Kaukasische Vleugelnoten met hun lange slierten met vruchtjes met vleugeltjes eraan. Één van de gidsen liet zien dat als je een takje in de lengte doorknipt, het merg geladderd is. Dit ontdekten we later ook  bij de Walnoot en de Anna Paulownaboom.

foto May Verstappen 
Langs het fietspad was de volgende verassing: een lint van blauwe bloemen die op grote Crocussen leken: Herfststijlloos, een in Nederland in het wild zeldzame (en giftige!) plant. Ondergronds heeft hij een bol, in het voorjaar krijgt hij pas bladeren en vruchten.

Een stukje verderop in het park stond een aantal vogelaars die een bijzonder vogeltje hadden gespot: de Pallas Boszanger.

Intussen hadden wij onze eigen ontdekking gedaan: een struik met gele vruchten eraan die bij opensnijden wilde citroenen bleken te zijn. We hebben nog veel meer ontdekt tijdens onze wandeling, te veel om op te noemen.

Nieuwsgierig geworden naar wat er nog meer te beleven is met het IVN?

Loop dan op zondag 27 maart mee, dan gaan we op zoek naar lentebloeiers in het Munnikepark.

Wil v. Houwelingen en Marja Hendriks

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsberichten, NME. Bookmark de permalink.