Bever EXPO officieel geopend

Persbericht. Donderdagmiddag 19 mei 2022. Officiële opening Bever EXPO in ’t Weetpunt.

Afgelopen middag om een uur of drie verzamelden zich geïnteresseerden in ’t Weetpunt voor de officiële opening van de Bever EXPO in ’t Weetpunt.

Ron Stevense, ondergetekende plus nog een aantal helpers hadden zich – met de nodige onderbrekingen – al heel wat maanden bezig gehouden om een EXPO in te richten over ‘Bevers in hun omgeving’.

De aanleiding was een gevonden Bever, in de berm van de Geerweg, een aangereden verkeersslachtoffer. N.B. al in 2019! Werkers in de groenvoorziening van Zwijndrecht, Samantha de Jongh en Maarten van Es hadden die meegenomen naar hun chef van de gemeente werf, Wim de Graaf. Die wist ook niet wat voor beest het was en zocht contact met Ron Stevense. Ron herkende een Bever. Ja, en het zou leuk zijn om dat beest opgezet in ’t Weetpunt te hebben. OK. Er moest eerst een vriezer worden aangeschaft om het dier te conserveren. Vervolgens een vergunning om ‘m op te zetten. Dat mag niet zo maar: 9 maanden wachttijd. Dan naar de preparateur. En toen kwam Corona.

Enfin, het dier staat nu te pronken in een vitrine in ’t Weetpunt. Omdat de gemeente Zwijndrecht garant stond voor de kosten van het opzetten, was een officiële overdracht op zijn plaats. Na een welkom van Ron en een korte toespraak van wethouder Jacqueline van Dongen mochten de vinders de Bever ‘onthullen’. Er lag een “‘t Weetpuntvlag” over de vitrine en die moest worden weggenomen. Samantha en Maarten waren verwonderd wat er van het gewonde dier was geworden. Knap staaltje dier-opzet-kunst.

Het gaat heel goed met de stand van de Bevers in ons land. In de Biesbosch zijn tussen 1988 en 1992 42 bevers uitgezet. De eerste exemplaren waren afkomstig uit het Elbegebied in de toenmalige DDR. Er leefden, na een aanvankelijk moeizame start vanaf 1988, met veel sterfte, in het jaar 2000 circa 100 exemplaren. Bevers migreerden vanaf circa 2011 vanuit de Biesbosch o.a. naar de grienden langs de Oude Maas. Anno 2017 zijn onder meer bij Rhoon, Hoogvliet en Spijkenisse burchten of vraatsporen gezien. Ook langs de Zwijndrechtse oevers van de Oude Maas en Noord worden ze aangetroffen.

De Bever EXPO in ’t Weetpunt (Develpad 169, 3335 AR) is voor bezoekers gratis toegankelijk. Openingstijden woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur. Onder voorbehoud van voldoende gastvrouwen en – heren en – niet op feestdagen.

Veel van de schitterende foto’s zijn van de hand van Ron Stevense. De moeite van een bezoek meer dan waard.

Jacques Rozendaal, web-redactie SN&L-ZW.

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsberichten. Bookmark de permalink.