weten, willen en werken…. groenliefhebbers opgelet

Op het gemeentehuis in Zwijndrecht zit men in de zomervakantie niet stil: op 26 juli 2022 om 9.00 uur ‘s morgens verscheen een nieuwe editie van het gemeenteblad – nr 340894. Interessant voor alle groen liefhebbers in Zwijndrecht. Want….. het bevat een integrale visie op het groenbeleid. Wethouder Jacqueline van Dongen schreef het voorwoord. Door op één van de afbeeldingen te likken is het volledige document beschikbaar. Ambtelijke taal, maar prima leesbaar.

“Het groengesprek”

Zes bomen, zeventien struiken en een dotje zomerbloeiers stonden samen mooi te zijn in het groenperk. Vol trots. Ze kennen hun taken: Zwijndrecht mooi houden, bewoners gelukkiger maken, overtollig regenwater bergen, verkoelen op warme dagen, de vogels, bijen en insecten huisvesten, fijnstof afvangen, variatie in de omgeving brengen en zo meer. Wat een prachtig takenpakket, zou je denken.

Hoe kan het dan dat ze vandaag in een zo droef gesprek zijn verwikkeld? Ze voelen zich soms onbegrepen.

De drie bloeiende bomen zijn verdrietig, omdat er op ze gemopperd wordt als ze hun bloesem verliezen. De hoogste boom is ronduit depressief, zijn takken hangen.

Hij herbergt vogels, maar die laten wel eens wat op een auto vallen. De bolronde boom heeft bladluis, kan ‘ie niks aan doen. Het gaat voorbij, maar toch roepen bewoners dat hij nu weg moet. De zesde boom ziet zwaar op tegen de herfst vanwege de klachten over zijn blad op het pad.

Zeven struiken voelen zich naakt en vies. Aan de rand van het perk hebben zij veel te verduren van fietsers die net een hoekje afsnijden en hondenbaasjes die uitwerpselen nonchalant laten liggen. Er valt niet tegenop te groeien, ze worden steeds kaler en kleiner. Vier struiken groeiden wat hoger, parmantige takken met fris, sappig groen.

Helaas, de mensen vonden het minder veilig en een snoeibeurt ontnam de struiken hun trots.

Zes struiken hebben een bondje gesloten met de zomerbloeiers: we gaan het hier fijn maken voor bijen en vlinders. De buurtbewoners vinden de vlinders oké, maar de bijen weer niet. Dapper pratend van onder een afgedankt bierblikje laat één van de zomerbloeiers weten dat zijn team er een beetje saai en kleurloos bijstaat, omdat hun bloemenpracht is geplukt en bij bewoners binnen in de vazen staat. Kortom, ach en wee in het groenperk, los dat maar eens op…

Met bovenstaande beschrijving probeer ik een stukje te schetsen van de veelheid aan functies en afwegingen die er dagelijks te maken zijn in en over ons gezamenlijke, groene Zwijndrecht. Van gebiedsontwikkeling tot onderhoud, van functies tot kostenbeheersing, de afwegingen zijn legio. Voorop staat dat het groen belangrijk is, sterker nog: het is onmisbaar. En we zijn er samen verantwoordelijk voor.

De vele redenen om tot een gedegen, samenhangende visie op ons groen te komen, vindt u allemaal terug in dit document. De basis voor nadere uitwerking. Waarmee we ook beter kunnen bepalen wat het uiteindelijk mag kosten. Kaderstellende keuzes bij groenbeleid vragen om geven en nemen, durf en begrip.

Geen ‘ach en wee’ meer in de plantvakken.

Met een beetje extra liefde komen we er samen wel uit. Want dat we houden van het groen, in het buitengebied en in de bebouwde omgeving, staat als een paal boven water.

Jacqueline van Dongen, Wethouder leefomgeving, wonen, klimaat.

Klik op de afbeelding om het hele document in te zien. Het staat op der website van de gemeente Zwijndrecht.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsberichten. Bookmark de permalink.