Door de ogen van de fotograaf

Door de ogen van een fotograaf.

  

Vrijdagmiddag 3 februari ’23 werd de EXPO ‘Surroundings’ in ’t WEETPUNT officieel geopend. Twee leerlingen uit klas DG11 van het DevelsteinCollege verrichtten de openingshandeling: de onthulling van de poster in het stoepbord. De aanwezigen bekeken vervolgens een film die n.a.v. de EXPO werd samengesteld.

Klik op de afbeelding van de poster (hieronder) voor een afdrukbare folder.
Klik op de afbeelding van het logo van SN&L-ZW voor een foto-impressie (afdrukbaar).

Vandaag de dag wordt heel wat af gefotografeerd met mobiele telefoons. Veel wordt dan ook nog gedeeld via Sociale Media. Dikwijls staat de maker centraal (met selfies, in een vlog of Insta Reels). De (leef) omgeving wordt nogal eens vergeten. Juist de omgeving – en de kijk er op – speelt de hoofdrol in de Expo ‘Surroundings’.

Welke natuur kom je dagelijks tegen, op weg naar school, wat zie je uit je slaapkamerraam en welke verrassingen zie je als je buiten wandelt of fietst, bij zonsopkomst, bij bepaalde weersomstandigheden of bij wisseling van de seizoenen? 

De afgelopen maanden zijn de leerlingen uit de 1ste klas van de gymnasium afdeling van het Develstein College (klas DG11) aan de slag gegaan met een fotografie opdracht. Tijdens Beeldende Vorming kregen ze de opdracht van hun docent Shana Broer om een fotoserie te maken van ‘de natuur’. De lln. gingen er daarna zelfstandig mee aan het werk.

Zo’n fotoserie moest bestaan uit drie à vier foto’s. Het bleek dat er per persoon veel meer foto’s werden gemaakt. Meer dan genoeg om er een mooie Expo mee te kunnen samenstellen. De een koos de wisseling van seizoenen als uitgangspunt, terwijl een ander zich meer richtte op de verschillen in een etmaal. Telkens werd uit een zelfde standpunt gefotografeerd, zodat er mooie series ontstonden. Duidelijk is te zien welke foto’s bij elkaar horen. De verschillende omstandigheden zorgen weer voor veel nuance, wat het aantrekkelijk maakt om de foto’s uit één serie met elkaar te vergelijken.

Het Munnikepark, met daarin ’t Weetpunt, bleek met de grote diversiteit aan planten, bomen en waterpartijen bij uitstek een geschikte locatie om fraaie foto’s te maken. Sommige leerlingen zochten het dichter bij huis en kozen bijv. het zicht vanuit hun slaapkamer voor het maken van een persoonlijke fotoserie.

Docent Shana Broer was blij verrast toen de foto’s werden ingeleverd door klas DG11. Wàt een diversiteit in het materiaal ! Iedere leerling bleek weer een andere draai gegeven te hebben aan de opdracht, waardoor pareltjes tevoorschijn kwamen.

Een goede reden om deze expositie Surroundings met eigen ogen te komen zien. 

Openingstijden ’t WEETPUNT Develpad 169, 3335 RD Zwijndrecht
woensdag   13:00 – 16:00 uur

zaterdag     13.00 – 16.00 uur
zondag       13.00 – 16:00 uur

   

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsberichten. Bookmark de permalink.