Geocaching op de Hooge Nesse

Ontdek de Hooge Nesse door geocaching.

(klik op de titel om deze pagina in pdf, met foto’s te lezen. Naar wens afdrukbaar)

De Hooge Nesse is een “nieuw natuurgebied” en sinds 2013 opengesteld voor publiek. Ooit was het een buitendijkse landbouwpolder en die heeft zich de afgelopen jaren omgevormd van een slib-en gronddepot tot een aantrekkelijk natuurgebied.

Hier is dus slib gestort en er is een gezonde laag grond overheen gegaan en door alle zaden die zijn komen aanwaaien of in de grond zaten, ontstond een mooi stuk natuur.

Qua natuur is er veel te beleven. Er zijn 95 vogelsoorten waargenomen, waarvan er plm. 50 broeden. Meer dan 110 plantensoorten, 20 vlindersoorten, konijnen, reeën enz.

Elk seizoen is mooi om hier te wandelen.

Lidy van der Lans  en ik, Attie Zandee zijn als school- en natuurgids al veel in dit gebied geweest i.v.m. het opzetten van een natuuractiviteit voor schoolkinderen. We doen dit namens de Stichting Natuur en Landschap Zwijndrechtse Waard en het IVN (instituut voor natuureducatie en duurzaamheid).

Door middel van deze Multicache willen we dit gebied graag aan jullie laten zien. De wandeling om de cache te vinden is + 4km

Aandachtspunten:

  • Honden mogen alleen aangelijnd mee
  • als het veel geregend heeft, kan het modderig zijn
  • De foto’s zijn in de winter genomen. In een ander seizoen ziet het er heel anders uit.
  • BLIJF OP DE WANDELPADEN. BUITEN DE PADEN KAN HET MOERASSIG ZIJN!

Volg onderstaande link om meteen naar de geocache te gaan of lees meer over geocaching daarna

https://www.geocaching.com/geocache/GC6C246_ontdek-de-hooge-nesse

Het vereist enige studie en een gps apparaat of telefoon met GPS om dit spel te kunnen spelen. Via onderstaande link krijg je uitleg. Op de rest van deze pagina wordt een tipje van de sluier opgetild.

http://wiki.geocaching.nl/images/c/c4/Geocaching.nl_Startershandleiding_2011-05.pdf

Op Wikipedia is uitleg (voor een klein stukje daarvan zie hieronder) te vinden en verder op internet is uiteraard meer te vinden.

Geocaching is een buitensport en spel, waarbij gebruik wordt gemaakt van een gps-ontvanger of telefoon met deze functie om ergens ter wereld een zogenaamde cache (verstopplaats) te vinden.

Een cache is gewoonlijk een kleine waterdichte doos, voorzien van een logboek en de “schat”. Tegenwoordig kan dit ook een dusdanig kleine cache (nano-cache) zijn dat er alleen een logboek in zit. Na het verstoppen van de schat maakt de plaatser via internet de locatie bekend aan andere geocachers. Anderen kunnen bij het vinden van de schat vaak voorwerpen ruilen en/of toevoegen. In de schat is altijd een logboek aanwezig, waarin de vinder zijn naam achter kan laten. Het is ook de bedoeling dat de vinder op de geocaching-website een log achterlaat, ook als het niet is gelukt de schat te vinden. Tegenwoordig zijn er ook applicaties voor verschillende smartphones. Met deze apps is een kaart te zien met alle caches in de omgeving en is er de mogelijkheid om een log op de website te plaatsen.

Richtlijnen

Wanneer de “schat” gevonden is, is het niet de bedoeling de exacte ligplaats van de schat te vertellen. Deze locatie moeten de andere geocachers zelf vinden. Vaak staat er wel een hint op de site van de cache. Het is juist de sport dat men een beetje moeite moet doen met het zoeken.

Als de “schat” gevonden is moet men de schat, na het loggen en ruilen, weer op precies dezelfde plek en manier terug leggen”, ervoor zorgend dat bij het pakken en terugleggen ervan andere mensen niet zien wat men aan het doen is en waar de schat ligt. De caches zijn er in diverse maten, van de grootte van een fietsventiel, of een fotorolletje waar alleen een logboekje in zit, tot een munitiekistje of emmer waar men dan de goodies in zou kunnen vinden.

Met dank aan Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde en de GZH voor toestemming om in dit gebied een cache neer mochten leggen.

Attie & Lidy.