November ’14 in het Arboretum Munnike Park

Ondanks dat Marja en Inge (wij dus) regelmatig in het Arboretum Munnikepark belangstellenden rondleiden, hebben wij laatst bij het voorwandelen een aantal nieuwe ontdekkingen gedaan. Meestal blijven we relatief dicht bij ´t Weetpunt, nu zijn we het oostelijk deel van het park gaan verkennen.

herfststijlloos

Langs het fietspad tussen een gewone beuk en een treurbeuk kwamen we, waar in het voorjaar een lint van narcissen bloeit, herfststijlloos tegen. Een mooi, blauw, krokusachtig bloemetje. En met waterdruppels en een insectje erg fotogeniek. Herfststijlloos komt oorspronkelijk uit West-Azië en het Middellandse Zeegebied. In Nederland is de soort in het wild zeldzaam en staat daarom op de rode lijst. De plant is een zogenaamde droogbloeier. Dat wil zeggen dat de bol geen water opneemt en geen wortels en bladeren vormt tijdens de bloei in de herfst. In het voorjaar verschijnen de bladeren en vruchten. Pas wel op, want de herfststijlloos is zeer giftig! 

Chinese mahonie

Onze tweede ontdekking was de Toona sinensis (boom nr 175, nabij de ‘ijzeren bomen’). De Toona sinensis of Chinese Mahonie heeft evengeveerde bladeren die wel 75 cm lang kunnen worden. Helaas waren de meeste bladeren er al afgevallen, maar de bladspillen die onder de Toona lagen, gaven duidelijk aan dat z´n bladeren enorm zijn. De jonge aromatische bladeren en scheuten van deze ‘groente boom’ worden in China gegeten. Wil je je eigen Toona groente kweken, dan kan dat vrij gemakkelijk. Via internet zijn de zaden ruim verkrijgbaar.

bladcirkels

In het hoekje bij de elzen vonden we mooie cirkel patronen van afgevallen bladeren. Nu kennen we de graancirkels die naar verluidt door buitenaardse wezens worden gemaakt. Deze bladcirkels zijn echter een geheel nieuw verschijnsel. 

Marja Hendriks en Inge Castelijn