f4 Fietsen naar de Sophiapolder

Veerpont naar de Sophiapolder tot eind oktober in de vaart.

Met een hybride veerpont van het Zuid-Hollands Landschap worden bezoekers naar het eiland en weer naar de vaste wal gebracht. Deze veerpont zal tot eind oktober iedere zaterdagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur ‘in de vaart’ zijn. Recreanten kunnen zich dan gratis over laten varen en genieten van een heerlijke wandeling over het eiland. Wandelen is mogelijk over het zuidelijke deel van Natuureiland Sophiapolder. Door het aanleggen van een houten vlonder (met vogelobservatiehut) is het mogelijk een rondje van rondje van ruim 2,5 kilometer te maken. Bij slecht weer (onweer) vaart de pont niet.

Voor meer informatie over de opening van de Sophiapolder klik hier. Voor een afdrukbaar verslag in pdf klik hier.

De Stichting Zuid Hollands Landschap heeft een fietsroute richting de Sophiapolder bedacht (of laten bedenken). In hun kwartaalblad nr 2 van 2012 verscheen een uitneembare beschrijving van een fietsroute over het eiland IJsselmonde (waar de Zwijndrechtse Waard deel van uitmaakt). Inmiddels is er ook een pdf van. klik hier om ‘m te zien en/of te downloaden. Afdrukbaar.

voor vaartijden van de pont: klik hier.

——————————————————————————————————

De start is iets ten westen van Heerjansdam, gaat dan met een grote slinger rond Zwijndrecht, H.I. Ambacht en Ridderkerk, schampt vervolgens langs Barendrecht om weer uit te komen bij Heerjansdam. De route lijkt wel wat op de Waal en Develroute, is iets langer(37 km) en maakt veelal gebruik van de markeringen van de fietsknooppunten.

De knooppunten op een rij:
29 – 91 – 90 – 89 – 95 – hierna bij de eerste splitsing de dijk op.
Midden in rivier de Noord ligt Natuureiland Sophiapolder. Vroeger liepen er koeien. Nu ontwikkelt het zich tot een waardevol zoetwatergetijdengebied met kreken, slikplaten en riet- en biezenvelden. Het is onder meer natuurcompensatie voor de Betuwespoorlijn, die op zo’n 25 m. diepte onder het eiland doorgaat. Fietst u over de dijk een eindje terug, dan kunt u met een pontje naar het eiland varen. Een avontuurlijke wandelroute leidt naar een vogel-kijk-hut. Of wandel om de zuidpunt van het eiland en geniet van het uitzicht op de Noord en verder naar Dordrecht.
Dan naar 96 – 54 – 53 –  Steile klim naar Uitzichtheuvel !! – Langs de oever van de Noord, tussen bedrijven door 50 – 64 – 43 – 42 – 32 – 31 – 30 – 92 – 29 – 91.

Bij 94 vindt u ’t Weetpunt en het Arboretum Munnike Park

Klik op de kaart hieronder voor een afdrukbare versie.

Zwijndrechtse Waard kaart knooppunten Sophia Polder