Fraai cadeau voor jarige vrijwilligers van het Arboretum Munnike Park en de Stichting Natuur & Landschap – Zwijndrechtse Waard

    

(klik op de afbeelding van Jaap Zeilmaker om zijn speech nog eens na te lezen)
(die van Arie van Loon, volgt z.s.m.)

Zaterdag 20 april vierden de vrijwilligers van de Vereniging Arboretum Munnike Park en de Stichting Natuur & Landschap – Zwijndrechtse Waard het 35 jarig bestaan van beide clubs. Zij hebben het Natuur en Educatiecentrum ’t WEETPUNT als thuisbasis. In de speeches van beide voorzitters (Arie van Loon en Jaap Zeilmaker) en wethouder Jacqueline van Dongen werd die vrijwilligers alle lof toegezwaaid. Het is ook niet niks: 35 jaar lang die clubs, ondanks het verloop, in de lucht te houden. Niet voor iedereen bekend was dat Leny Mars binnen de Vereniging tot ERELID was benoemd. Waarvan akte en hartelijk gefeliciteerd.
Enkele zijn er al van meet af aan bij. Mevr. Van Dongen had namens de gemeente Zwijndrecht nog een cadeau meegebracht, dat door enkele vrijwilligers werd onthuld. Een bank, duidelijk als boom herkenbaar, die een plekje heeft gekregen langs het Natuurleerpad, dichtbij de paddenpoel. Zeer fraai. 

Na de speeches waren er drankjes, hapjes en later nog een lekkere BBQ. Ondertussen kon men zich bezig houden met een puzzel met meer dan 50 vragen. Benieuwd wie dat allemaal goed wist te beantwoorden. Al met al een gezellige middag, waarbij de vrijwilligers van beide clubs elkaar weer ontmoetten.

Het begin

Het begon met ideeën van de Juniorkamer Drechtsteden over een educatief park, ‘ergens’ binnen de Drechtsteden. Dat speelde in 1984, toen men zich de ontbossing wereldwijd realiseerde. De zoektocht naar een geschikte plek leidde uiteindelijk naar Zwijndrecht aan de rand van de wijk Heer Oudelands Ambacht. De gemeente Zwijndrecht had er 1,1 miljoen gulden voor over. Meneer van den Boomgaard, destijds adjunct directeur gemeentewerken, werd enthousiast; dat hielp. Wim Los: “Wat niet was voorzien, was de belangstelling bij de bevolking. Een grote groep vrijwilligers ging zich met de groenproblematiek bezig houden en dat was nu juist de bedoeling van Global Forest.”

Dennen op klei !!!

Anton van der Ploeg (V 2009) las erover in de krant. Zijn bedrijf ‘Ploegzaden’ was van de hand gedaan en hij had tijd. Via, via, verzamelde hij een groep mensen met kennis van zaken om zich heen. Ron den Dikken (tuinontwerper), Leny Mars (was bezig met het opzetten van volkstuinencomplex Bakestein), Dirk Visser (van Visser Groen). Het eerste gesprek met de gemeente was in november 1987. Vanuit de Landbouwhogeschool was een ontwerp voor het park getekend, met dennen. Anton: ‘dennen op klei !!! geen goed idee. Huib van der Hoven maakte een nieuw ontwerp.

Vrijwilligers, kunnen die dat wel ?

Bleef de vraag of een bomenpark onderhouden kon worden met vrijwilligers. In Oosterhout (Park ‘Floralia’) bleek dat te kunnen. ‘Nou, Leny, als jij dan zorgt voor vrijwilligers, moet het lukken’, was de opdracht van Anton. Intussen had hij de heren Hoogeweij en Lintsen zover gekregen mee te doen. Wim Hoogeweij, van huis uit bosbouwer was gepensioneerd hoofd Groen van de gemeenten Dordrecht en Schiedam. Allemaal vrijwillig, maar de kennis die zij meebrachten, kwam van pas.

Informatie centrum.

Er zou ook een informatiecentrum komen. Maar zoiets beheren is nog wat anders dan een park onderhouden. Daarom werd een Stichting verantwoordelijk voor het beheer van ‘t WEETPUNT. Ruimtelijke Ordeningsvraagstukken kwamen aan de orde: daar waren andere lieden voor nodig: uit de stede-bouwkundige hoek of de waterbouw. Zo werd het werk en de kennis verdeeld: Anton het park en Hoogeweij de Stichting. De SN&L-ZW houdt zich zodoende bezig met natuureducatie en waakt over (behoud van) de natuur in de Zwijndrechtse Waard. Voor de benodigde gelden moest de Stichting zelf zorgen. Willem Peek bleek een meester in fondsen werven.

Er was niks, nou ja, onkruid…

Edy Lintsen bouwde een stand bij een open huis in het Multifunctioneel Centrum Walburg. Daar werden Piet Soethoudt en Jan Beerentemfel als nieuwe leden bijgeschreven. “Er was niks,” herinnert Jan Beerentemfel zich de begindagen van de Vereniging Arboretum Munnike Park. “Ik wilde in het weekend lekker buiten zijn. Onkruid wieden, onkruid wieden en onkruid wieden. Dat hebben we gedaan. Met een minimum aan gereedschap, dat we ook nog van huis meenamen. Een spa, een schrepel, een hark.”

Voor de bouw van ’t Weetpunt stelde de gemeente Zwijndrecht 320.500 gulden beschikbaar. Vrijwilligers van VAMP en SN&L-ZW deden veel werk ‘om niet’. Dat scheelde weer een paar duizend gulden.

Bij de inrichting werd het voortouw genomen door Wouter van den Bosch (V). Hij schreef voorzitter Anton: “Wat hebben we daar met een heerlijk fanatieke club zitten pezen om er wat moois van te maken! Tijdens het verven was het buiten koud en bleek de ventilatie niet effectief. Half vergiftigd strompelden we naar buiten, keken mekaar aan en riepen: Mooi wordt het hè?”

Ruimte te kort om het te hebben over het Rosarium, de Kruidentuin, de Kiboehoeve, het Natuurleerpad, de – betrekkelijk jonge – werkgroep Natuur Onderhoud Zwijndrechtse Waard – locatie Hoge Nes, het Perenlaantje.….de gastvrouwen en – heren, de tentoonstellingen, de Vogelwerkgroep, de schoolgidsen en de IVN vrijwilligers met hun Scharrelkidsprogramma.

Voorzitters speechten, de wethouder voerde het woord:

de ongenoemde vrijwilligers, die doen het, zij verdienen een schouderklop.

JR . (klik op een van de foto’s hieronder voor een afdrukbare pdf versie van dit verhaal)

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsberichten. Bookmark de permalink.