De natuur als groen medicijn

Dondermiddag, 20 april 2023 , kregen wij als schoolgidsen een cursus over de ‘natuurkoffer’ in het Weetpunt. Cursusleider was Ruben Mulder van het IVN.

Hij vertelde dat de ‘natuurkoffer’ is bedacht door Jan Westra, speciaal voor ouderen, die nooit meer buiten komen. (Bij 1 op de 10 ouderen in een tehuis is dat het geval). Wat je noemt, geen gezonde situatie.

Iedereen weet dat natuur ontspant. Ook bij ouderen. Met de ideeën uit de koffer kun je samen herinneringen of een bepaalde geur oproepen die van vroeger nog herkend wordt.

We gingen daarom naar buiten om iets te zoeken, waar je iets over kon vertellen.

Wat vonden we?

  • Madeliefjes, kun je armbandjes van rijgen… rijmpje over vertellen. … of vertellen waarom madeliefjes rode randjes hebben.
  • Look zonder look, kun je kneuzen en ruiken…. Ui !
  • Smeerwortel, kan je kneuzen en op stijve spieren smeren.
  • Foto’s maken en laten zien en er over vertellen…. 

De cursus zat goed in elkaar, bij de feedback werd het een vrolijke boel.
In de koffer zitten allerlei ‘onvergankelijke’ dingen, als hooi, zaagsel, natuurbingo, een boek met voorbeelden , een loep, loeppotjes, handpoppen enz. Je kan de koffer aanvullen met wat er op dat moment in de natuur aanwezig is.

Een leerzame cursus, om aan ouderen (en niet alleen ouderen) natuur te laten beleven en herinneringen op te laten halen. Om ze zo verbinding met anderen te (laten) maken, door gesprekken over de natuur.

Henriette.

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsberichten. Bookmark de permalink.